At sætte kulsyre til vand kan ske på 3 måder: Ved at arbejde kulsyren ind i vandet (rystning), ved at lade der gå lang tid eller ved at overdosere (og lade en del gå tabt). Med en Ritchie carbonator og lignende systemer kan man tilsætte kulsyre til vand (og vin med mere – det kan man ikke gøre med en sodavandsmaskine). Man venter nogle timer, tillsætter mere og gentager processen, indtil man har kulsyre nok i væsken. Man anvender en 1,5 eller 2 liters PET flaske.

Dette er dog for omstændligt, hvis man blot vil lave dansk vand.

I denne video vises, hvordan man sætter kulsyre til vand i en PET flaske med en hjemmebygget sodavandsmaskine. Efter tryksætningen så rystes kulsyren ind i vandet.

Det er på sin vis OK, kulsyren koster næsten ingenting fra en stor kulsyreflaske; men det er smartare med overtryk – man slipper for at ryste eller vente.

Sodavandsmaskiner bygger alle på overtryk. Bedst er det, at anvende koldt vand fra køleskabet, for kulsyren optages bedre i koldt vand.

En speciel extra stærk PET flaske fyldes med vand op til niveau (der skal være plads til trykudligning ligesom i en købt PET flaske).

Siden fylder man kulsyre på, indtil man hører overtryksventilen slippe kulsyre ud. Så slipper man knappen, så trykket udjævnes. Vil man have mere kulsyre, trykker man igen, og vil man have rigtig meget, så gentager man en gang til. Man lærer sig ganske hurtigt, hvilken mængde kulsyre, man synes bedst om.

Her er en tysk video som viser, hvordan man carbonerer vand, d.v.s. sætter kulsyre til vandet, med en Sodastream. Det carbonerede vand er klar med det samme. Lige til at drikke som det er eller til at smagssætte med aromaer.

Dette er den bedste og smarteste måde. Flasken er også ekstra tyk og holder normalt i årevis.

Hvorfor findes der så hjemmebyggede sodavandsmaskiner?

Helt enkelt for at få prisen på kulsyre ned. Kulsyren i sig selv koster næsten ingen ting. Når man køber 6 kg kulsyre hos visse forhandlere, så koster det kun 280 kr. Man betaler helt enkelt for jobbet + deres fortjeneste. Den, som kan få fat i kulsyre i flasker til 6 kg til fadølsanlæg til restauranter eller anden virksomhed, betaler som regel bare et par hundrede kroner eller tre for 6 kg skulsyre. Der går ca 7-8 gram kulsyre til for at carbonere 1 liter vand. Så prisen pr liter vand tilsat kulsyre blir så lav, at vi ikke længere har så små mønter.

Kulsyre, som man køber til sodavandsmaskiner er billigt. Ca 90 kr for et bytte, det blir ca 1,50 pr liter. Det er billigt – rigtig billigt – i forhold till at købe dansk vand. Men som pris på kulsyre er 90 kr for 425 gram- eller over 200 kr pr kilo – så dyrt at det grænser til åger..

Derfor anser en del mennesker dette som rene overpriser og fremstiller hjemmebyggede sodavandsmaskiner for at kunne anvende de store 6 kg kulsyreflasker.

Producenterne af sodavandsmaskiner / dansk vands maskiner gør på sin side alt for at beskytte sin guldkalv. Ved at kunden må underskrive diverse former for juridiske aftaler om kulsyreflasken, kan selve kulsyrefyldningen ikke udsættes for rigtig konkurrence. De kan heller ikke konkurrere med hinanden, for hver især har monopol på sine egne flasker. I 80erne i Partymans butik i Malmö fik man kulsyren gratis, hvis man købte 3 flasker med sodavandekstrakt. Disse var fyldt lokalt i Sverige til en konkurrencedygtig pris. SodaStream stævnede aftapperen for brud på varemærkerettighederne, og der førtes sager i mange år med store omkostninger til følge.

I dag forsøger alla producenterne at hindre konkurrence på fyldningen med alle mulige juridiske midler, som horder af advokater har udtænkt. Man kan med ganske enkle midler fylde en flaske på 20 sekunder, mens kunden venter. Dette gjorde et firma i Tyskland, men blev stoppet af Sodastream.

I stedet for at tollerere bare lidt konkurrance, så får Sodastream helt fri konkurence. Dette burde blive resultatet i alla lande takket være EU; men så må “en eller anden” turde udfordre dem først. Eller hvis den danske Forbrugernes ombudsmand vågner og agerer – vækket af forbrugere, som ikke accepterer forholdene.

I stedet for at lave hjemmebyggede sodavandsmaskiner, så tror jeg, at forbrugerne kommer til at anvende de gode sodavandsmaskiner, som findes i dag, f.eks, Sodastream eller Wassermaxx og selv skaffe billigere kulsyre. Enten ved selv at tappe kulsyre fra en større kulsyreflasker eller ved at koble en større kulsyreflaske direkte til sodavandsmaskinen.

PR: wait… I: wait… L: wait… LD: wait… I: wait… wait… Rank: wait… Traffic: wait… Price: wait… C: wait…