Når man køber en Sodastreammaskine, så betaler man for kulsyreflasken. Vil man have flere, så må man også betale for dem.

Trods dette ejer man ikke flasken. Sodastreams advokater har konstrueret en aftale, som man skal godkende, hvis man vil købe sodavandsmaskinen. I henhold til den aftale må kun Sodastream fylde Alco2jet kulsyreflasken. Dette presser prisen på kulsyren op og belaster miljøet

I 2007 marknadsførte Sodasteeam sig som miljøbevidste, men sendte stadig flasker langt ned i Tyskland for fyldning.

Miljømæssigt burde flaskerne fyldes i Danmark og helst af en lokal fylder eller direkte i butiken.

På denne måde har Sodastream monopol på fyldning af egne flasker.

Disse aftalevilkår anser jeg (og mange andre) er helt uaccepteble. Prisen på kulsyren presses op. Jeg tjekkede i går prisen i en lavprisbutik, som havde dels Sodastreams CO2 patroner på 425 gram til 86 kronor, dels en anden kulsyreflaske på 300 gram, som fyldes af et andet firma, og som kostede under 40 kr.

Kulsyre koster næstan ingenting. Med fri konkurrence skulle en fyldning ligge på 30-50 kr.

Med den rette udrustning (en vægt, tilslutninger og en kulsyrepumpe) er det ikke sværere at fylde en kulsyreflaske end at pumpe en cykel, og det tager 20 sekunder. Det kan sagtens gøres mens kunden venter. Der findes også lokale tappere af kulsyre, som i dag tapper til barer, brandslukkere, akvarier og lignende, som kan fylde og køre rundt og hente og bringe lokalt til alle butikker.

I Tyskland i 2006 fyldte et andet firma Sodastreams Alco2jet gasflasker. De blev umiddelbart overfaldet juridisk; men Sodastream tabte. Det tyske retsvæsen konstaterede hurtigt, at der forelå misbrug af monopolstillingen, og nu er fyldningen fri i Tyskland. Det bliver sikker det samme i hele EU. Problemet er bare, at intet lille firma tør udfordre Sodastream og tage kampen.

Ejer du en Sodastream og vil gøre en indsats for miljøet og prisen på kulsyre så send en anmeldelse til Forbrugerombudsmanden Synes du, at det er unfair aftalevilkår ikke at eje det du har købt, misbrug af monopolstillingen, kunstigt skabt monopolstillning og for høje priser, og skader på miljøet med lange transporter af flasker, så anmeld dette. Vi er med i EU, og konkurrence er, hvad EU ønsker.

I 80erne, da Partyman i Malmö (firmaet hedder i dag Gert Strand AB) gav kulsyren gratis ved køb af koncentrater, var personalet specielt uddannet. Ingen af Sodastreams forhandlere havde en bedre uddannelse. F.eks så vejede man hver eneste kulsyreflaske for at sikre. at den var helt fyldt (vægten står på flaskan). Dette sker ikke hos Sodastreams forhandlere idag.

Sodastream og Wassermaxx CO2-flaskor. Lige meget kulsyre i begge, nemlig 425 gram.   AGA:s flasker passer også i Sodastreams maskiner.

PR: wait… I: wait… L: wait… LD: wait… I: wait… wait… Rank: wait… Traffic: wait… Price: wait… C: wait…