Mineralvand eller dansk vand er de normale betegnelser for vand med kulsyre på flaske. En kalorifri og opfriskende drik.

Kulsyret minervand er en perfekt drik til måltidet og kan købes med eller uden smag. Smagsat mineralvand har ofte smag af en eller flere frugter. Ved at skifte smag behøver man aldrig blive træt af en enkelt smag – som citrus – men kan altid nyde et godt glas mineralvand.

Mineralvand har ingen kalorier, kunstige sødemidler eller farvestoffer. Det er udelukkende kulsyret vand, som er smagsat med frugtaromer.

Man kan også lave sin egen mineralvand på en sodavandsmaskine

Endda smagssætte den med aromaer. Mest kendte sodavandsmaskiner er Wassermax og Sodastream; men der findes flere andre. Det bliver også mere og mere populært at indbygge et avancerat anlæg i køkkenet – et rigtigt serveringsanlæg til afkølet mineralvand. Det er dyrt – fra 15.000 kr og opefter for et proffesionelt anlæg – men kulsyren til et sådant anlæg er billig, for kulsyreflasken er på 3-4 kg eller mere, og der går kun 6-8 gram til pr liter mineralvand. Det gør, at kiloprisen på kulsyren bliver kollosalt billigt, og prisen på mineralvandet kan opgøres i ører pr liter. Med en sodavandsmaskine med kulsyreflasker på de sædvanlige 425 gram koster kulsyren ofte ca 1,50 kr pr liter.

Der findes billigere maskinere, som laver kulsyret vand ud af en hane Disse anvender mindre kulsyrepatroner og køler ikke vandet inden kulsyretilsætningen. Inden køb af den slags maskiner skal man smage flere gange på vandet for at se, om der bliver tilført tilstrækkelig med kulsyre til mineralvandet.

Taler sælgeren om on-line kulsyremaskiner som bare giver “let kulsyret vand” så vær forsigtig. Det skal være sådan, at det kulsyretilsatte vand passer til alle i familien, for hvis nogen synes, det er for lidt kulsyre, så vil vedkommende ikke anvende maskinen.

Hjemmefremstillet mineralvand eller dansk vand er både bedre og billigere

Man kan selv bestemme hvor meget kulsyre, man vil have. Fra næsten intet til rigtig meget.

Mineralvandsaromaer er samme sag. Man kan selv dosere fra lidt til meget smag.

Sortimentet af mineralvandsaromaer fra Aromhuset er meget større end sortimentet af mineralvand på flaske. Desuden kan man blande forskellige typer, f eks 2 typer frugt. Til børnene fås Banan, Hindbær og Flødekaramel (Toffee) m.m.

Der er også en smagsretning, der smager som Pebbermynte. Helt naturligt produkt. Pebbermynte er mættende og giver frisk ånde.

Smagsretningerne er ofte renere og bedre i smagen, og kvaliteten virker højere end på købte mineralvand med smag.

Det er mere bekvemt at lave sit eget dansk vand eller  mineralvand

At tilsætte kulsyre og aromaer til vandet har mange fordele:

  • Findes altid i hjemmet (man skaffer en kulsyreflaske mere)
  • Større udvalg af smagsretninger
  • Altid det kulsyreindhold, man vill have
  • Altid den smagsstyrke man vil have
  • Billigere end de indkøbte, færdigtappede produkter
  • Man gør en stor indsats for miljøet
  • Altid kvalitetskontrolleret vand (Vandværket tager sig af det)
  • Bedre smag med Aromhusets sortiment, det savnede jeg virkelig

Et løft for Sodastream, AGA og andre producenter af sodavandsmaskiner

Mineralvandsaromaerne er, hvad der virkelig manglede for at give en ejer af en sodavandsmaskine en reel fordel. Godt kulsyret og smagssat vand – precis som man vil have de – og et kæmpesortiment – 25 smagsretninger. Man bliver aldrig træt, så hvorfor slæbe vand og flasker frem og tilbage?

For slet ikke at tale om alle med diabetes, Atkins udøvere, GI, kulhydrathaderere og kaloriejægere, som afstår fra drikke med kulhydrater. De har ikke før haft gode drikkevarer – nogle typer købt mineralvand bliver man hurtigt træt af. Nu har de et kæmpesortiment af gode smagsretninger, som desuden kan kombineres yderligere.

Smagstilsætninger til mineralvand og min egen bedømmelse

Sodastream Mywater fås i 100 ml glasflasker med en dråbeindsats. Problemet er, at aromaen er tykflydende og ikke til at få ud af flasken. Det hjælper heller ikke at klemme på en glasflaske. Egentlig skal man stille flasken på hovedet og vente flere minutter, mens dråberne kommer. Eller man kan helt fjerne dråbeindsatsen med en kniv og afmåle med en 2 ml injektionssprøjte i plast – det måtte jeg gøre.

Sodastream Mywater Appelsin – for lidt smag, og det hjælper ikke at dosere mere – Frarådes.
Sodastream Mywater jordbær-citron. Acceptabel, men smager som jordbærvingummi og slet ikke af frugt.

Aromhusets smagstilsætninger fås i 30 ml PET flasker. Der er dråbeindsats, men en anden konstruktion end på Sodastreams – fungerer udmærket. Man kan klemme på flaskan, hvis det skal gå lidt hurtigere. 2/3 af en kapsel rækker til 1 liter mineralvand – efter at have doseret en del gange kan man dosere på øjemål uden at anvende kapslen.

Det er masser af smagsretninger, så jeg skal tage dem en efter en og lave prøvesmagninger. Jeg har efterhånden smagt ca halvdelen og mine favoriter er Solbær (med lidt svagere dosering), Lemon (ikke Citron), Banan, Æble og Passionsfrugt. Supergode produkter.